Суботичка синагога отворена за посетиоце

Након што је прошле године свечано отворена, суботичка синагога је од данас доступна посетиоцима и туристима.

Бисер европског градитељства, један од најлепших јеврејских сакралних објеката у свету, после 40 година обнове, отвара се за јавност.

"Задовољни смо због тога што јеврејска заједница Суботице напокон има свој сакрални објекат онако како га је саградила 1903. године", каже Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије.

Осим што служи за верске обреде, јеврејски храм биће домаћин конгреса и врхунских уметничких дешавања.

"Поред тога што ће задовољити културне потребе наших суграђана и посетилаца из земље и иностранства, догађаји ће бити достојни синагоги као духовном и сакралном објекту", наводи Тивадар Бунфорд, председник Фондације "Суботичка синагога".

Мађарска влада која је у претходних неколико година обезбедила кључну подршку за завршетак реконструкције синагоге, донираће ове године још 170.000 евра.

"На предлог мађарских стручњака, они су одлучили да буде и потпуна реконструкција оргуља у синагоги, јер су у лошем стању. Ове године је почела обнова, ове године ће и то бити урађено", каже Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета.

Суботичка синагога биће отворена за посетиоце и туристе од уторка до петка од 10 до 18 часова, суботом и недељом од 10 до 14 часова. 

број коментара 0 Пошаљи коментар