"Наша историја, наша сећања" у Конаку Кнеза Михаила

Путујућа изложба "Наша историја, наша сећања", посвећена сећању на ослобађање Србије у Првом светском рату, отворена је у Конаку кнеза Михаила у Крагујевцу.

Изложбу је отворила Славица Јагличић, директорка Историјског архива Шумадије, у присуству Жан Батиста Кизена, директора Француског института и саветника у амбасади Француске, који је и коаутор изложбе.

Изложба је осмишљена као сведочанство грађана Србије о заједничким борбама француске и српске војске у ослобађању српских градова. 

Жан Батист Кизен објаснио је да изложба осликава наведени период ратних сукоба, од општих историјских чињеница до конкретних догађаја, кроз приче о страдању на фронту и иза њега, о улози жене у Великом рату, о пријатељству двеју земаља.

"Порука коју носи је наша доследност причама предака и сећање на оно што се догодило. Та заједничка судбина ће бити наш темељ за даљу сарадњу", казао је Кизен.

Изложба је реализована у партнерству Француског института у Србији, Историјског архива Шумадије и Народног музеја, а под покровитељством града Крагујевца.
број коментара 0 Пошаљи коментар