Панчево: Више загађује грејање него фабрике

Панчево је 2017. године било најзагађенији град у Србији, испред Ужица и Ваљева, са укупно 157 дана са прекораченим вредностима загађујућих честица. За прошлу годину подаци се још обрађују, а у Секретаријату за заштиту животне средине кажу да фабрике јужне индустријске зоне више нису највећи проблем већ честице које су последица ложења у зимским данима.

У Секретаријату за заштиту животне средине у Панчеву забележили су претходних дана велика прекорачења ПМ10 честица, које су последица ложења и издувних гасова у саобраћају. И током читаве претходне године то је био највећи проблем када је реч о аерозагађењу.

„Компоненте као што су бензен и азотни оксиди су били на задовољавајућем нивоу, али честице су проблем, ПМ10 нарочито. Што се тиче Народне баште, где имамо мобилни апарат за мерење аерозагађења, 144 дана је прекорачило граничну вредност”, каже Весна Петковић Боровница из Секретаријата за заштиту животне средине у Панчеву.

Једини начин да се ситуација поправи је да што више домаћинстава пређе на грејање на гас.

У Заводу за јавно здравље кажу да аерозагађење ствара здравствене проблеме.

„ПМ10 честице не само да утичу на респираторне органе, него често и на кардиоваскуларни систем и кад су прекорачене вредности више се људи јавља болницама због здравствених проблема”, наводи докторка Дубравка Николовски из панчевачког Завода за јавно здравље.

Препорука лекара је да се осетљиве групе, као што су деца, стари и хронични болесници, више чувају када осете загађење.

број коментара 0 Пошаљи коментар