Почела подела бесплатног вештачког ђубрива пољопривредницима

У Куршумлији је почела подела бесплатног вештачког ђубрива регистрованим пољопривредницима. Уз помоћ и субвенције из републичког буџета, произвођачи хране ће и ове године моћи да рачунају на двадесет милиона динара из општинске касе.

Домаћинство Ненада Симића из куршумлијског села Мачковца једно је од најуспешнијих у воћарској производњи на овом подручју. Кажу да је ово период године када су велика улагања у заштитна средства, гориво, ђубриво и зато је свака помоћ добродошла.

„У сваком случају значи за ово чим се ми бавимо, за воћарство један део ће да нам припомогне у том финансирању, нарочито сад током зиме”, каже Ненад Симић.

На јавни позив за поделу ђубрива пријавило се близу хиљаду регистрованих пољопривредника, којима ће бити подељено сто тона ђубрива, у зависности од пријављених површина под воћем.

„На време је дато, много значи, сад се и ставља то ђубре по воћу”, наводи Радован Јевђић, воћар из Влајне.

„Познато нам је да је прошле године Куршумлија у неколико наврата имала велике поплаве и наравно да су пољопривредници највише штете претрпели и ово је један вид помоћи”, каже Јовица Ђиновић, помоћник председника Општине Куршумлија.

Општина Куршумлија једна је од првих локалних самоуправа у Србији, која је у свом скромном буџету планирала средства за субвенционисање пољопривредника.

Резултати ове вишегодишње праксе већ су видљиви, пре свега у новим засадима воћа, али и у сточарској производњи, као и у новим машинама и системима за заливање.

„Планирамо од ове године да улажемо, односно да суфинансирамо и прерадне капацитете, односно, рецимо можда неке мини сушаре, мини хладњаче, расхладне коморе”, истиче Јовица Ђиновић.

„Сваки пољопривредник најлакше му је да произведе, кад дође питање пласмана, онда дође до проблема, да ли су то хладњаче, извозници, шта је у питању, ми то већ не знамо”, каже Ненад Симић.

Пољопривредници се надају да је ово само прелазна фаза, до једног системског решења и изградње већих смештајних и прерадних капацитета, од којих ће директно зависити и будућност ове производње, али и егзистенција хиљаде домаћинстава.

број коментара 0 Пошаљи коментар