Сточари из Бујановца незадовољни јер у њиховом крају нема кланица

У Бујановцу и Прешеву се претходних неколико година повећава сточни фонд, али још није достигао број из периода од пре десетак година када је радила кланица.

Сточари из општине Бујановац незадовољни су јер годинама у њиховом крају не постоји кланица и немају сигуран откуп. Према подацима Ветеринарске станице у Бујановцу, последњих година повећава се сточни фонд, захваљујући субвенцијама државе и општине.

У Привредној комори Србије кажу да има довољно кланица у Србији, да њихов капацитет није попуњен, а најближа Бујановцу је у Лесковцу. У бујановачком Дому културе одржано је стручно предавање са пољопривредницима о исхрани стоке, репродукцији и очувању сточног фонда.

„Да дођу откупљивачи, по класу и вага, и паре. За мене кланица да има, боље је. Па и ове субвенције што држава да има, људи још би повећали мало али нема коме да прода”, каже Стојан Арсић, из села Раковац.

„Проблем је нама што млеко наше не можемо да припремамо, слабо, само ветеринарска што узима. А остало, не ради ти кланица, нема где да продамо, само на пијац”, наводи Суад Мемети, из села Осларе.

„Мислим да је довољан број кланица које раде са свега 40 одсто капацитета у просеку, треба објединити то сакупљање живе стоке, узимање да прекупци и накупци буду што мање заступљени, па да фармер када крене у то, зна тачно колико ће зарадити”, сматра Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

„Мере које држава предузима за уматичена грла дала су своје резултате, тако да је тренд заустављен, да идемо у повећање самог стада код одгајивача, која су раније била у паду, сад се та стада повећавају”, каже Драган Додић, Ветеринарска станица Бујановац.

број коментара 0 Пошаљи коментар