Обилазак Ниша са водичем

У пратњи туристичких водича, који свој дан обележавају 21. фебруара, Нишлије су бесплатно обишле споменике и природне знаменитости града.

Да ли због лепог времена или пратње водича тек многе Нишлије одлучиле су да проведу своје слободно време у обиласку града и околине. Туристички водич кажу мора да има одређене предиспозиције.

„Потребно је да волите да радите са људима, потребно је да имате широко знање, потребно је да будете елоквентни, да будете причљиви, да будете допадљиви, наравно, људима, јер ипак смо ми водичи неко ко оставља највећи утисак за туристе који долазе и које водимо кроз наш град,” каже Милица Филиповић, туристички водич.

Позната места попут споменика на Чегру многи су и сами посетили, али је уз причу Чегарског домаћина Селомира Марковића доживљај другачији.

„Зависи од туристе колико жели информација, има неко кога мало занима, неког више и у сличају да желе он напомене да не зна, а хтео би да зна и у таквој ситуацији седнемо уз кафицу,” наводи Селомир Марковић, домаћин Чегра.

О Нишу и околини кажу туристички водичи има прегршт прича, од познатих споменика до шарма његових становника.

Осим основних информација од доброг туристичког водича очекујте да сазнате нешто што нема на интернету. Туристички водич Александра Здравковић зашто се једно место у Нишу зове „Код Маргера”:

„То је све због власника кафане Ђока који није умео лепо да изговори слово к, него је говорио г. У кафани се играо билијар, а газда је маркирао партије. С обзиром да није лепо изговарао к, говори је маргирао и одатле потиче и назив Маргер.”

Туристистички водичи кажу да Нишлије воле свој град, они тако доприносе слици коју туристи могу да доживе најчешће боравећи у Нишу само неколико дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар