Како решити проблеме пољопривредника?

Представници Министарства пољопривреде разговарали су данас са пољопривредницима пиротског округа о томе који су њихови проблеми и како сарађују са стручњацима пољопривредне службе и локалне самоупаве.

Највећи проблеми пољопривредника пиротског краја су: кашњење у исплати субвенција, лоши приступни путеви, обимна администрација приликом конкурисања у Министарству и надлежност на подручју парка природе Стара планина.

То су пољопривредници нагласили у разговору са представницима Министарства пољопривреде, Стручне службе и локалне самоуправе. Закључак је да заједничким радом треба решавати све ове проблеме. Представници Министарства обишли су и две успешне фарме у селу Пољска Ржана. Фарма Саше Ћирића, једина је у овом делу Србије у којој се одгајају приплодне коке носиље.

"Овај објекат је најсавременијег типа, али је горњи спрат празан, јер су улугања у ову врсту производње огромна и не можемо све да урадимо сопственим средствима. Надам се бољем кредитирању и субвенционисању приплодног материјала у будућности", каже фармер Саша Ћирић.

Приоритет Министарства пољопривреде је да што више младих остане на селу и да се бави пољопривредом.

"Држава субвенционише младе пољопривреднике. Имамо ову меру већ три године, веома је успешна и доста се младих пољопривредника јавља. Али ту имамо проблем инфраструктуре. Они у свом селу у коме хоће да направе производњу немају услове за живот, а то је пут, расвета, вода. И ми као Министратсво и локалне самоуправе морамо о томе да водимо рачуна", објашњава Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде.

Министарство уважава захтеве пољопривредника, речено је на скупу у Пироту. Најбољи доказ за то је чињеница да је јуче усвојена одлукама о регресираном гориву. За ове намене Држава је издвојила додатне две милијарде динара.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 23. феб 2019, 11:39) - FORum LIvii [нерегистровани]

imate pravo

Potpuno ste u pravu dragi prijatelju.
Ja i jos oko stotinak nasih zemljaka , vec dvadeset godina radimo u jednoj od najvecih Kooperativa u Italiji.
Do sada sam bezbroj puta pokusavao da iskustvo ove uspesne zadruge prnbesem kod nas .
Pisao sam svima, i ministima poljoprivrede i Krkobabicu koji navodno otvara zadruge i preko raznih udruzenja i foruma .Pozivao sam ih da dodju i obidju nas.
I NIKO mi do sada nije odgovorio.Niko nije hteo da se blize upozna sa ovom uspesnom Kooperativom koja postoji vise od sest decenija i ima oko 5000 kooperanata , 14 pogona za pakovanje voca, 40 hladnjaca i oko 2500 radnika.Da se upozna sta znaci udruzivanje , kooperacija , savremena proizvodnja , moderne hladnjace i izvoz u sve zemlje sveta.
Ali sto je najvaznije da se upozna sa time na koji nacin je organizovana kooperativa , sigurnost kooperanata , raspodela dohotka ali i rizika , placanje , razvoj , nove tehnologije.
Nema razvijene i jake industriske zemlje bez razvijene i jake poljoprivrede !!!

(субота, 23. феб 2019, 07:02) - Jojita La Desfibradora [нерегистровани]

@ulagati u zadruge

U pravu si! Ja radim u jednoj zadruzi koja već godinama propada ali, hvala Bogu, opstaje još uvek. Zaista bi nam dobro došla bilo kakva pomoć, tako bi se razvijala poljoprivreda a i narod bi imao više posla.

(субота, 23. феб 2019, 04:12) - anonymous [нерегистровани]

Ulagati u poljoprivredu

Pa onda nekoliko praznih mesta pa ponovo u poljoprivredu. Ali avaj, sta to vredi kada su nasi politicari zarobljenici mantre o "malim i srednjim preduzecima",kada lutaju i ne znaju koju rupu pre da zatvore. A rupa svuda i na svakom mestu.

(субота, 23. феб 2019, 04:09) - anonymous [нерегистровани]

Eh, moj FOR-umu

Kome to pricate ? Ja odavde vidim da ste vi dobricina,ali ne vidite vi jos izgleda gde i sa kim mi zivimo. Ovo je zemlja cuda !

(субота, 23. феб 2019, 00:00) - FORum LIvii [нерегистровани]

ulagati u zadruge

Resenje za kompikovane probleme je uvek jednostavno.
Ulagati u formiranju i jacanju vec formiranih zadruga!
Cela EU ima poljoprivredu koja je organizovana na Kooperativama ili zadrugama.
Drzava treba ulagati u zadruge jednako kao sto ulaze u otvaranje novih fabrika .Sistemom , dinar za fabrike , dinar za poljoprivredu .
Time otvara nova radna mesta ali jos vaznije , sprecava umiranje sela !!!