Сећање на јунаке са Цера

Спомен комплекс у Текеришу чува сећање на хероје са Цера и битку у Великом рату која је задивила свет и чија стратегија се и данас изучава на светским војним академијама.

Цер, западна капија Србије, простор дела фронта чувене битке у којој је српска војска до ногу потукла Аустроугаре и тако извојевала прву српску и савезничку победу у Великом рату.

Захвални потомци, у спомен на хероје и њихова бесмртна дела, подигли су десет година касније спомен комплекс у Текеришу на иницијативу индустријалца, Петра Гроздића, који је за идејно решење ангажовао Сергеја Багенског. Споменик висок 18 метара урађен је од церског гранита са грбом и спомен костурницом.

"Испод споменика налази се спомен-костурница у којој је сахрањено 3500 церских јунака и припадника 28. Прашког пука. На врху споменика се налази орао, који у кљуну држи ловоров венац што је симбол мира, моћи и победе. Споменик је окренут ка Дрини", објашњава Ана Павловић, туристички водич.

По жељи краља Александра, да победник гледа на победника, ка Церу је окренут и Београдски победник на Калемегдану, а у спомен на јунаштво, у Текеришу су урађене бисте војсковођама као и историјски музеј.

У окиру нове поставке, посетиоци могу видети интересантне приче о најмлађем војнику рата, осмогодишњем Мочилу Гаврићу, страдању шеснаестогодишњег Станислава Сондермајера, као и причу о Гвозденом пуку.

"Замислите један пук који добије 255 Карађорђевих звезда, 566 златних медаља за храброст, 426 сребрни медаља за храброст. То није био случај ни са једним, иако су сви пукови дали свој максимум", каже Горан Вилић, аутор музејске поставке.

Спомен-комплекс у Текеришу посети око 15000 људи годишње. Половина од тога броја су дјаци, што је, кажу туризмолози недовољно, с обзиром на историски значај.

Наредних година у сарадњи са Министарством, овде је планирана градња модерног меморијалног комплекса за који љубитељи Цера верују да неће угрозити шумско богатство и екосистем ове историјске планине.

број коментара 0 Пошаљи коментар