Цена товњеника у Мачви

Након интервенције државе и откупа свиња у замену за куркуруз преко робних резерви, цена товљеника у Мачви порасла је за око 50 динара по килограму. Помоћ државе очекују и узгајивачи јунади. Надају се интервентном откупу говедине, и најављеном извозу у Уједињене Арапске Емирате.

Код Николе Бојића из Мајура, штала је пуна - а брига велика. Због ниске откупне цене јунади и мале потражње на тржишту, бележи губитке у производњи. Проблем су, кажу, и субвенције које касне.

 

"Ја мислим да је минимална цена, 2,30 -2,40 евра за килограм живе ваге, а оно је 1,90€. Из 2016. jош нисмо добили субвенције. Значи, има 2016., 2017., 2018. и 2019., три године још ништа нисмо добили за тов јунади", каже Никола Бојић, сточар из Мајура код Шапца.

Сточарство је окосница разоваја пољопривредне производње, која је без помоћи државе незамислива. Порасла је откупна цена свиња, а побољшање се очекује и на тржишту говеђег меса.

"Људи су се навикли оне године кад је била Турска, 2,30, 2,45. цена, а 20 година је била цена 1,9 евра по килограму, сада ћемо и ту имати пробој, у наредним данима очекујемо боље стање. Што се тиче исплате субвенција, грађани, пољопривредници, сточари не треба да брину, ми имамо довољно новца, обрађујемо захтеве, тамо иза Ускрса биће сва решења донета", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Извоз говедине у Турску дао је позитивне резултате. Очекује се да ће до краја маја Србија добити Халал сертификат за изовоз јунети и у Уједињене Арапске Емирате.

"Сад долазимо до оног, колико ми тога имамо за извоз. Колико ми јунећег меса имамо за извоз. Чињеница је да је извезено у Турску, око четири хиљаде тона прошле године, јунећег меса, да су наши фармери кренули интензивније у тај тов бикова", наводи Ненад Будимовић, из Привредне коморе Србије.

Тов јунади траје око годину дана. Сигурна откупна цена, значајно би подстакла производњу. Субвенције су ове године, са десет, повећане на петнаест хиљада динара по грлу.

број коментара 0 Пошаљи коментар