Зрењанинци у тиму светских првака у шаху на интернету

Србија тим у шаху на интернету освојио је титулу првака света. У овој најновијој верзији шаха која се игра под покровитељством светске шаховске федерације у тиму Србије било је 96 шахиста, а међу њима и два Зрењанинца.

Срђан Благојевић и Драган Лалић из Зрењанина су били део тима Србије који се окупио преко интернета и у финалу светског првенства надиграо Украјину, која је на такмичењу имала најбољи укупни рејтинг, резултатом 121,5 : 70,5.

"Никакво посебно шаховско знање није потребно да би неко био члан репрезентације. Значи игра се на великом броју табле, чак се неки мечеви играју на преко 300 табли И свако може да узме учешће на тим мечевима", каже Драган Лалић, ФИДЕ мајстор.

Такмичење се организује на сајту chess.com, на основу броја шахиста који се пријаве ствара се репрезентација. Наши шахисти су у у финалном мечу свом саставу имали три велемајстора, девет интер мајстора и десет мајстора ФИДЕ. Распоред на таблама се одређује на основу тренутног рејтинга на сајту.

"Противника не знамо ни ко је ни како изгледа ни коју има снагу. Релевантан је у том моменту рејтинг који има на сајту и пошто је то виртуално понекад интернет веза одлучује о победнику, ако се дође до временских оскудица, па играчи који имају бољу конекцију понекада и остваре победу", Срђан Благојевић, мајсторски кандидат.

Шахисти Србије су у такмичењу по групама између осталих савладали јаке репрезентације Француске и Казахстана. У полуфиналу су били бољи од Русије, која је за ово такмичење регистровала више од 300 шахиста.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 08:38) - Mita Pantić [нерегистровани]

Voli Vas Vaš Mita

BRAVO ŠAMPIONI !!! Oni koji su bili od osnivanja ovoga tima najbolje znaju koliko je bio trnovit put ove ekipe da upadne u sve tri najjače Svetske lige, a potom i ostane u njima, da bi se na kraju popeo na sam Svetski vrh.
ŽIVELA SRBIJA !!!

(уторак, 23. апр 2019, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

Србија

Свака вам част. Лепо је чути да смо најбољи у нечему.

(уторак, 23. апр 2019, 06:26) - ШК партизан томашевац [нерегистровани]

За Србију се игра срцем

Свака част шампиони!

(уторак, 23. апр 2019, 02:13) - Zrenjaninski šahista [нерегистровани]

Srbija Tim

Bravo!!! Igramo za Stbiju!

(уторак, 23. апр 2019, 01:37) - anonymous [нерегистровани]

Браво!

Свака част, сјајан успех. Честитке и новинару РТС-.а, који је препознао праву вредност.

(понедељак, 22. апр 2019, 23:55) - Kostaxs [нерегистровани]

Bravo, šampioni!

Svaka čast za ovaj prilog i čestitke za fenomenalan uspeh! Bravo za Srbija Tim i sve igrače koji su doprineli ovom rezultatu!

(понедељак, 22. апр 2019, 22:12) - Nemanja [нерегистровани]

Srbija tim

Velika je cast igrati za Srbiju!!

(понедељак, 22. апр 2019, 20:55) - bakimikic [нерегистровани]

I ja sam igrao :D

ziva istina

(понедељак, 22. апр 2019, 20:53) - nemanja [нерегистровани]

sah

bilo je sahista i patriota iz cele Srbije ja sam ponosan sto igram za Srbija tim, mislim da nas je taj ponos gurao napred svo vreme i ljubav prema igri!!