Шабац између два Дана града

Шабац обележава Дан града у знак сећања на 1867. годину када га је турска војска напустила а кључеве града предала Лазару Цукићу, пешадијском капетану српске војске. Од тада, град се развијао по европским стандардима, које је задржао и данас а свој празник, Шапчани ће обележити бројним манифестацијама и свечаном академијом заказаном испред Градске куће.

Шампион локалног развоја НАЛЕД-а у области привреде, други пут на листи Фајненшел тајмса за најбољу слобону индустријску зону - само су неки од домета Шапца између два празника.

За годину дана, основано је стотину привредних друштава и 450 предузетничких радњи и запослено две хиљаде људи.

"Отварање тренинг центра, који је финансирала Аустријска агенција кроз овај тренинг центар садашњи и будући инвеститори ће много лакше доћи до квалификоване радне снаге а са друге стране, незапослени ће стећи нека нова знања и вештине како би добили посао и самим тим и зарадити више", објашњава Виолета Шестић, директорка ЈП Инфраструктура.

Шабац је напредовао и у области електронске управе: уведени су пост-терминали, јединствени шалтер и на сеоском подручју а за увођње финансијског управљања и контроле у Градској управи пописано је и дефинисано 505 процедура.

"То је важно зато што се зна по којој процедури и ко је задужен за одређену врсту посла", каже Милан Васић, начелник Градске управе Шабац. "На тај начин, избацујемо било какво дискреционо право или слободе службеника који раде те процедуре."

Шапчани кажу да је боље и комунално уређење и да има више зеленила.

Град се мења и сређује, кажу грађани са којима смо разговарали:

"Поносна сам што живим у Шапцу. Шабац је угледан град, богат град, примеран град."

Статистика је између купуса и меса, подсећају неки, али се истичу као значајни запошљавање, инфраструктурни радови и слично.

Чувен по напретку у култури за коју издваја седам процената укупног буџета, Шабац је поносан и на бројне младе научнике и ђаке.

Давид Милинковић, ученик 3. разреда Шабачке гимназије, у збирци успеха има двадесетак државних признања, међу којима су медаље са светске и балканске олимпијаде у математици, физици, програмирању:

"Планирам највероватније да упишем ЕТФ, а после тога, наравно, желео бих да видим иностранство, како тамо ствари функционишу а увек је највећа жеља вратити се овде."

Дан града улепшала је информација из шабачког породилишта: осамдесет беба више него прошле године и спремност младих Шапчана да имају више деце.

број коментара 0 Пошаљи коментар