Производња јагода за пожешке пољопривреднике исплативија од малина

Пољопривредници из пожешког краја страхују да ће се захлађење и киша неповољно утицати на овогодишњи род, првенствено воћа. Производња јагода, чија је берба већ почела - и поред веће тражње и државних субвенција - у западној Србији још није препозната као довољно исплатив посао.

Не би било изненађење да се виши делови Табановића забеле, каже Горан Павловић, чија породица живи искључиво од пољопривреде.

Сваке године, са бербом јагода, убирају прве приходе у години, а потом на ред стиже друго воће и поврће. Међутим, почетак ове сезоне доноси неизвесност:

"Много је кише сваки дан. Сад ових дана је било и ниских температура. На јагоду првенствено, она прва стиже на њу највише утиче. Ту се примиче малина, треба да почиње да цвета исто на њу. Као и на јагоду утиче лоше време, хладноћа велика, слабо се развијају родне гране. Тако да неће бити приноси као што смо очекивали. Вероватно ће бити испод просека."

У нижим деловима пожешке општине јагоде се црвене. За који дан из Јелен Дола из јагодњака Миломира Гавровића кренуће нова тура пут Русије:

"Она веома брзо стиже, брзо је отплатива. Сади се у августу, бере се већ у мају и ту је циклус производње завршен. Велики су улози, али велика је и зарада. У суштини битно је да се ради квалитетно да то буде прва класа и онда се нема проблем са тим."

Павловићи размишљају да због раста потражње свежих јагода на руском тржишту дођу до решења да наредних година не стрепе од временских неприлика.

"Размишљамо о неким пластеницима, али и зато требају велика улагања", каже Горан Павловић. "Добро, држава даје субвенције на то, нисмо о томе још у то улагали, али како време иде и како године долазе, вероватно ћемо морати и то. Тако да у наредним годинама имамо у плану да то буде под пластеницима."

За многе који трагају за узгојем воћа које се исплати, Миломир Гавровић каже да се јагоде - уколико се примењују агротехничке мере и уколико се посветите производњи - исплате, без обзира на временске неприлике, много више него малине, које су у овом крају најзаступљеније.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 11:05) - Vlajko [нерегистровани]

Da li je realno?

U godinama kao što su ova i prošla jagoda nije uopšte isplativ posao.Klimatske promene su jagodu svrstale u nesigurne proizvodnje, od godine do godine ishod je neizvestan pa i prihod a ulaganja uvek ista.Jedino, možda, plastenička proizvodnja kako bi se zaštitila od mraza u cvetu i kiše tokom vegetacije.