Дуван чварци од говеђег меса

Ваљевски крај је познат по дуван чварцима, који се традиционално припремају од свињског меса. Ваљевац Миломир Пушиц, дошао је на идеју, да почне да припрема говедје дуван чварке, како би угодио свим укусима и пре свих, његовим бројним пријатељима друге вероисповести који у исхрани не користе свињско месо. Ове чварке назвао је говедјим кадаифом, по истоименој слаткој посластици.

Ваљевски говеђи кадаиф, сличан је по изгледу, начину припремања и укусу, традиционалним дуван чварцима. По рецепту ваљевца Миломира Пусића, који је први почео да их припрема, за своје пријатеље из Босне и Херцеговине, потребно је доста умећа за дуван чвараке од говеђег меса.

„Имамо доста пријатеља муслиманске вероисповести који не конзумирају свињско месо и тако сам одлучио да за њих направим производ који је сличан као дуван чварак само што се прави од говеђег меса. Потребно је велико искуство зато што је и говеђе месо много сувље него свињско", објашњава Миломир Пушић из Ваљева

Осим похвала познаника, Миломир је за ову специфичну прерађевину од говеђег меса, добио и прво признање на београдском "Сајму Етно хране :

"Сви који су до сада пробали ваљевски говеђи кадаиф мислили су да једу ваљевске дуван чварке.И гости из арапских земаља који су пробали овај специфичан производ били су задовољни".

У квалитет ваљевског кадаифа уверили су се и поједини угоститељи који су говеђим дуван чварцима први пут послужили и привреднике из Бахреина:

"Људи који су пробали говеђе дуван чварке су фасцинирани. Мени је драго да је то из Ваљева потекло јер се наслонило на традицију дуван Чварака које ми припремамо од свињског меса. Сада су ваљевци отишли корак даље и направили дуван чварке од говеђег меса", каже Владимир Ранковић, ваљевски угоститељ.

Миломир се нада да ће његово пољопривредно газдинство, ускоро постати препознатљиво по ширем пласману прерађевина од меса , посебно дуван чварака и говеђег кадаифа.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар