Добровољни даваоци крви у Библиотеци код Милутина

"Библиотека код Милутина" је крагујевачка кафана која није само место за дружење већ и за исказивање хуманости. Једном годишње, најважнији њени гости су добровољни даваоци крви.

Гужва од раног јутра, стални гости "Библиотеке" из целе Србије, похрлили су да покажу хуманост и солидарност. Међу њима и Дијего Ђеновезе из Аргентине.

 

"Чуо сам за ову акцију и дошао са пријатељима из Београда да бих  помогао људима", каже један од наших саговорника. Ту су даваоци са мање или више "стажа", али сви имају исти циљ: да покажу хуманост.

Један од најпознатијих угоститељских објеката у Крагујевцу акцију добровољног давања крви организује у сарадњи са Службом за трансфузију Клиничког центра.

Здравствена установа, којој гравитира око два милиона становника Централне Србије, у сваком тренутку мора да има попуњену банку крви.

Залихе су стабилне, измена Закона о трансфузији доноси новине, истиче Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац:

"Да се формира Завод за трансфузију Крагујевац, значи једна нова републичка установа која ће бити формирана у Крагујевцу и која ће преузети ове функције нашег Центра."

Идеју о добровољном давалаштву власници најпознатије крагујевачке библиотеке оберучке су прихватили. Организују је пети пут, а само прошле године прикупљено је 160 јединица крви.

"Није само класично давање крви", каже Ставро Рашковић, из "Библиотеке код Милутина", већ и мало послужења, дружења. Има и кафанског шмека, и хуманости - све у свему, испадне лепо дружење."

Свакодневном пријатељском окупљању, додат је и атрибут хуманости, а акцију већ годинама, поред Крагујевчана, подржавају познати глумци, спортисти, личности из јавног и друштвеног живота. А, за добровољне даваоце припремљена је богата трпеза - храна која враћа снагу. 

број коментара 0 Пошаљи коментар