Иконопис у шабачком Културном центру

Изложба икона је једна од 4 тематске поставке у шабачком Културном центру. На овогодишњи конкурс стигло је 87 радова 76 аутора из целе земље.

Једногласном одлуком, прва награда је додељена Миодрагу Милутиновићу из Београда. Његов рад према речима чланова жирија, доказао је да се комбинацијом класичног иконописа и савременог сликарства може постићи висок уметнички ниво.

„Веома је важно да се иконопис негује, и да најшира публика може да види шта је то актуелно у тој области, ова изложба је пресек иконописа у Србији у овом тренутку, ово је једна од 2 жириране изложбе у Србији", каже Филип Ковачевић, историчар уметности.

Изложене иконе у шабачком Културном центру, урађене су по устаљеним канонима српске средњовековне уметности.

„Галерија Културног центра је место где се негује икона као праслика свеца, као слика пред којом се молимо, као један показатељ да је иконописање после дуге традиције хришћанске доспело и у галерије као начин организовања тематске изложбе, да се покаже како се не само занатски одрађује канонска слика свеца него како уметници којих има из целе земље показују наћин свог промишљања и начин сликања неке нове иконе, нове иконе 21. века", објашњава Соња Петровић Јагић, директорка Културног центра.

Ове године у Културном центру изложено је 40 радова од 35 аутора а њихов заједнички мото, према речима чланова жирија је: ,,Имајмо смелости за нова дела, иконе истинске љубаве и иконе нашег времена". 

број коментара 0 Пошаљи коментар