Новосађани штитили суграђане од извршитеља

Грађани Новог Сада спречили су данас извршитеље да принудно иселе две породице. Неколико десетина Новосађана блокирало је улазе у домове тих породица и на тај начин спречило извршење.

Породица Нинић отплатила је 80.000 евра банци, након чега је Слободанка добила рак дебелог црева и отишла у инвалидску пензију. Због две рате које није платила, изврштељи покушавају да је иселе, иако се жалила да није била укључена у поступак.

 

"Остајем без стана", каже Нинићева. "Немам где да живим, ја заиста немам где да изађем. Не знам где бих живела. У ауту. Ћеркином, који није ни мој."

Неколико сати касније, други извршитељи уз асистенцију полиције. по трећи пут покушали да иселе самохрану мајку и сина, јер је суд пресудио у корист њеног бившег мужа. Он тражи да се они иселе из куће њених ротитеља.

Нико без дома, кров над главом одмах, скандирали су грашђани кои су дошли да их заштите.

На улазу у кућу барикаде и грађани, који сматрају да овакво решење није фер. Вера је уложила жалбу која не одлаже извршење.

"Могу вам рећи да се плашим како ће се ово завршити, јер је и ово била чиста ситуација", истиче Вера Вајдић. "Сасвим је пољуљано то нешто што рачунаш као суд ће ипак пресудити праведно."

Из акције "Кров над главом" кажу да ће породице бранити све до окончања судског поступка, јер сматрају да се и овако лош Закон о извршењу често не поштује.

"Они су још безобзирнији када ту нису камере", наглашава Миран Погачар. "У стању су да на разне начине, наравно испод жита када се то не види. Да крше закон, да поступају у потпуности погрешно и на штету дужника, а све зато што је њихов мотив - профит."

Да закон не штити довољно дужнике, сматрају и у Извршитељској комори, који предлажу да се додатна ограничења извшитеља на имовини дужника ипак нађу у тексту новог закона.

"Једно одлично решење постоји у нашем окружењу у Хрватској, да предмет извршења не могу бити ствари и предмети који су неопходни за живот дужника и чланова његове породице", каже Вујадин Масникоса.

О изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, који је због већих овлашћења извршитеља већ критикован, ускоро ће почети јавна расправа. Једна од најважнијих новина предвиђа да се непокретност физичког лица не може продати уколико је потраживање мање од 5.000 евра, за комуналне и друге среонде услуге.

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар