Трекинг на Јастрепцу

На Јастрепцу је одржано четврто коло Трекинг лиге Србије, такмичење у планинарском трчању и пешачењу обележеним стазама. Ова активност привлачи велики број заљубљеника у природу, а у оквиру Планинарског савеза Србије организована је и званична републичка лига.

На Јастребачком трекинг купу учествовало је око три стотине такмичара из целе Србије у четири категорије, од подмлатка до ветерана.

"Стаза је била осредње тешка по неким мојим критеријумима. Велика је била надморска висина, успон и спуст преко хиљаду метара. Углавном сам трчао, 90 одсто стазе сам претрчао. Били су нагиби преко 30 одсто терена. Спуст је био тежи од успона", објашњава Славко Панић, Планинарски клуб "Победа" Београд.

Најтеже је било на великој стази, од планинарског дома преко Соколовог камена, Беле стене и Црног врха, поред језера и даље све до кружног тока око Белијеве колибе на Јастрепцу.

"Сматрам да сваког дана треба да се тренира да би се постигли врхунски резултати, од 2 до 3 сата активног тренинга. После тога ја возим доста и бицикл што ми додатно значи да релаксирам мишиће. То је неки 20...30 до 40 километара максмимално", каже Маја Милосављевић, Планинарски клуб "Јастребац" Крушевац.

Поред такмичара на Јастрепцу се окупило и око 500 планинара који су пешачили до Мечијих стена и околних врхова висине до 1 300 метара.

"Планинарско спортски клуб Јастребац је домаћин и као такав организовао је такмичење на три стазе: 15, 21 и 32 километра". Прича Евица Јеремић, организатор Трекинг лиге:

У екипном пласману, у женској и мушкој конкуренцији, прво место освојио је Планинарски клуб Мосор из Ниша а у свим категоријама подељено је 48 медаља. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар