Житељи Блока Б - јединствени по много чему

У Сремској Митровици постоји Месна заједница са девет хиљада људи који, не чекајући новац од градске управе, сами организују садржајан и богат живот у свом крају.

"Ми смо из Блока Б" - говорили су нам деветогодишњи Душан и Лазар Лав када смо снимали акцију помоћи коју су покренули за друга из клупе. Одазвали су се тада сви, од школе до месне заједнице, а касније смо сазнали да је то крај познат по хуманости, заједништву, поштовању традиције и породичних вредности и да је то њихов начин живота.

"Све манифестације које организујемо овде, почев од хуманитарних активности па до Чваркијаде, Пасуљијаде, Дечјег дана, да не набрајам, све је то подређено нашој деци", каже Драган Божић, председник МЗ Блок Б. "Овде се првенствено бавимо децом. Свакако су укључени и наши родитељи, они то препознају, вреднују и ми, хвала Богу, имамо приказ заједништва - од најмлађег до најстаријег."

Мештани показује јединство и  солидарност, истиче Томислав Јанковић, председник Скупштине града Сремска Митровица:

"Људи овде радо долазе. Овде се не гледа националност, верска ни политичка припадност, и заиста су грађани Блока Б за сваку похвалу."

Овде су заједнички уредили дечја игралишта. После школе, сваког дана, само на овом терену, окупља се више од педесеторо деце која учествују и свим активностима. Имају чак и заједнички воћњак који одржавају и тако уче да све што негују, даје плодове.

Овог Ускрса скували су заједно две хиљаде јаја, за све малишане, којих је за 18 процената више него лане. Само у једној улици, у четири куће расте двадесеторо деце.

"Малтене свака кућа има по троје деце", каже Станко Благојевић, потпредседник МЗ Блок Б. "Ја имам троје деце, мој комшија, ту први, исто има троје деце, то је благодетна улица."

Осим манифестације на које додје по неколико хиљада људи из региона, у Блоку Б се организује и настава словеначког и немачког језика.

"Ту имају могућност старији људи да се друже, да упознају културу, млађи исто, да путују, да упознају културу њихових баба и деда који су из Словеније дошли у Сремску Митровицу", истиче Мирослав Стрниша, наставник словеначког језика.

Блок Б има повеље о братимљену са неколико општина. У овој оази доброте, ускоро ће се градити модерна, већа школа, јер, осим што су сложна, деца из Блока Б су и добри ђаци.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар