Ужички волонтери уредили маузолеј на Виду

Волонтери ужичког Црвеног крста уредили су маузолејски простор на острву Видо, уз дозволу Министарства за рад, борачка и социјална питања и уз подршку града Ужица. На пут - који је за њих био својеврстан час историје - повели су их добротвори Црвеног крста који су желели да их награде за преданост волонтеризму.

Почаст прецима који су дали живот за нашу будућност, волонтери ужичког Црвеног крста одали су на препознатљив начин, активизмом.

"С обзиром да смо на острво Видо отишли са циљем да средимо цео тај простор, како бисмо на неки начин одали почаст нашим прецима, који су били ту, неки су оставили своје животе на том острву, неки су се и вратили, па смо се са више емоција предали том послу", истиче Оливера Јоксовић, волонтерка ужичког Црвеног крста. "Ништа нам није било тешко."

Оно што се доживи на Виду не може да се научи из књига, каже Јана Туцовић:

"Тај осећај - стајати тамо где су они стајали и чути ту причу од неких људи који знају много више него што је написано у уџбенику историје, то је невероватно! Много је дирљиво и подстакне те на нека размишљања."

Чишћење маузолејског комплекса на Виду, сређивање и фарбање клупа, полагање цвећа у "Плаву гробницу", само је једна од низа успешних акција ужичких волонтера који су иначе и вишеструки државни прваци у реалистичком приказу повреда стања и обољења.

"Предивна деца заслужују да нечим буду награђена", наглашава Слађана Момчиловић, волонтерка ужичког Црвеног крста из Норвешке. "Ту је и израсла идеја да одлазак на Крф буде награда њиховом раду, а да ипак не буде само туристички, него да буде организована нека акција у којој ће се они показати у правом светлу, као што и јесу. Енергија је била неописива,  радили су истим темпом, уз исто позитивно расположење са којим су и дошли, можда чак и бољим.

Боравак на Крфу био је час историје за све, а старијима и час доброте и љубави коју шире ужички волонтери, додаје Сладјана, Ужичанка која већ годинама живи и ради у Норвешкој, помажући акције ужичког Црвеног крста.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар