Настављен штрајк у крушевачкој Гимназији

Одлука о укидању филолошког одељења у Крушевцу није промењена ни после јучерашњег састанка у Београду. Министарство просвете остаје при томр да се оно угаси, док се у школи наставља штрајк запослених који не одустају од захтева да се деци омогући полагање пријемног испита и формирање одељења.

Недовољан број заинтересованих ученика за овај смер и нерешено питање спровођења наставе другог страног језика на шта су се државним институцијама жалили ученици који су прошле године уписали филолошко одељење, основни су аргументи Министарства просвете.

Синдикат и колектив тврде да интересовање постоји, о чему сведочи петиција тридесет ученика.

Да је проблем другог страног језика питање лошег правилника и да су због упућених жалби, Гимназија - а пре свега ђаци - сада кажњени, речено је између осталог на конференцији за новинаре.

"Неадекватно решавање тог проблема доминирало је у њиховом разговору тако да су на страну ставили организовање и пријем овогодишње групе ђака", истиче Бранимир Шошкић, председник Уније синдиката просветних радника Гиманзије. "Претпостављали су, а и ви сте сведоци тога, да наша реакција неће бити мирна јер то одељење заиста није било какво одељење. Овде говоримо о најбољем одељењу Расинског округа у последњих двадесет година. Неко мора мало дуже да се замисли како да спасе такво одељење, а не да налази брзе и ефикасне начине да га уништи."

Штрајк у Гимназији се наставља. Захтеви синдиката су да се ђацима омогући полагање пријемног испита, али и да се промени однос Министарства према филолошким одељењима у Србији који, како истичу, води њиховом гашењу.

 

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар