Даброви на купалишту у Табановићу

Пре више од једног века са наших простора нестао је дабар, угрожена европска врста која је 2004. године - у оквиру пројекта Министарства пољопривреде , Биолошког факултета и Специјалног резервата природе "Засавица", уз донацију из Баварске - враћена у Србију. Од тада, број даброва је вишеструко увећан, а ових дана, мачвански пољопривредници се жале да им ове животиње наносе штету.

Мештани Табановића код Шапца штету коју су направили даброви на усевима и дрвећу приметили су у околини шљункаре, познатог купалишта, али кажу да није велика.

Тврде да је то уобичајена појава од када су се пре 15 година населили у резерват природе Засавица. Број јединки ове јединствене животињске врсте од тада повећан је четири пута а неке породице раселиле су се дуж Дрине и Јадра.

Само у Засавици тренутно их је 80, а осим хумки изградилу су 7 брана. У Табановићу су од недавно.

"Штету сам и ја видео, дрвеће је оборено, ја их нисам видео, али кажу пецароши да их виде ноћу или ујутру када пецају. Кажу да су дошли из Засавице", каже Драган Ковачевић, кајакаш.

"Ја лично не, пошто њиве уз канал немам а од мештана, колико знам, нико није пријавио штету, а вероватно је било неких мањих, појединци су виђали даброве, тако да су то неке мање штете", каже Никола Ковачевић из Табановића.

Мештани Табановића кажу да прате ситуацију на терену и не очекују мањи број купача ове сезоне јер је дабар плашљива животиња и бежи од људи. Сваке године направи штету и у општини Богатић, где због брана које изгради дабар, вода поплави око 50 хектара.

број коментара 0 Пошаљи коментар