Шабачки „Абрашевић” - више од Ансамбла

Поводом 140. годишњице рођења Косте Абрашевића и 114 година рада Културно-уметничког друштва које носи његово име, у центру Шапца одржан је тродневни концерт. Шабац је Костин родни град у коме се школовао и умро.

"Куд Абрашевић туд и ја", тако кажу Шапчани већ 114 година. Уз опанке и либаде, од шајкаче, хармонике, до веза и чарапа, бројне генарације и бројно чланство.

"Овде чувам све са концерата и путовања", објашњава Јасмина Иванковић, чланица шабачког КУД "Абрашевић". "Тридесет три године сам играла, играм и даље у ветеранима."

Нема куће у Шапцу која у аналима друштва нема неког свог.

Марија Батнушић каже да јој је Културно-уметничко друштво "Абрашевић" као породица:

"Прво ме везује мој тата који је овде играо и радио, и ја сам наставила да радим. Овде сви који дођу настављају традицију, преносе са себе на дете."

Од најмлађих до ветерана, певачких група, оркестара, балета - више од шестсто чланова у девет секција. На хиљаде километара и хиљаде концерата, бројна признања и епитет чувара културне башине.

"У ‘Абрашевићу’ можете да научите бројне кореографије, научите шта је друштво, пријатељство пре свега", каже Стефан Лазић, "то је најважније, тиме се поносимо."

"Сто четрнаест година постојања говори шта је ‘Абрашевић’", истиче уметнички директор Ансамбла Злаја Лесковац, "Абрашевић је понос овог града, Абрашевић је пре свега младост овог града скупљена на једном месту."

Српско коло које на Унесковој листи нематеријалне културне баштине, за чланове друштва је више од игре.

За пут наставка традиције и националног идентитета, "Абрашевић" је носилац шабачког пројекта "Свако дете да научи да игра коло". Три генерације трећака у једном ритму њихов је посебан понос.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 04. јун 2019, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

Честитка

Поводом вашег великог јубилеја, примите најсрдачније честитке. Наставите и даље да негујете дивне традиције и културу нашег народа. Ви сте били и остали углед многим друштвима, што заслужује посебну похвалу.
Срдачан поздрав из Српске дијаспоре