Земљиште око дечјег вртића у Косјерићу контаминирано тешким металима

Еколошки покрет Косјерић, после анализе земљишта на неколико локација, добио је податке о присуствоу тешких метала. Концентрације вишеструко надмашују дозвољену границу, чак и у делу града где се налази дечји вртић.

Градски завод за јавно здравље из Београда извршио је анализу земљишта на осам локација у Косјерићу. Еколошки покрет Косјерић тако је дошао до података који су, кажу, забрињавајући.

 

"Нажалост, на свих осам узоркованих локација резултати су показали присуство више тешких метала", наглашава Марија Благојевић, из Еколошког покрета. "Закључак лабораторије Градског завода за јавно здравље Београд је да је земљиште у Косјерићу на неким локацијама контаминирано. Најгора је ситуација у дечјем вртићу ‘Олга Грбић’, где је присуство никла 474 микрограма, што је 13 и по пута више од дозвољене вредности."

Локални еколошки инспектор је о налазима известио надлежно министарство. Он каже да присуство тешких метала није евидентирано на пољопривредном земљишту већ површинама градског зеленила.

"По вредности параметара који су нађени, узорцима у дечјем вртићу, очигледно да је земљиште контаминирано", каже Драган Милаковић, еколошки инспектор Општине Косјерић. Нико не може са сигурношћу рећи у овом тренутку одакле долази то загађење. Могуће да је чак приликом заснивања или рекултивације самог травног покривача довезена земља са неке стране."

Предстоје даље анализе, али ће локална власт у хитном року решавати ово питање најавио је еколошки инспектор.

Како сазнајемо, званични подаци о присуству тешких метала на месту где се налази вртић, а који су се појавили у медијима и на друштвеним мрежама, још нису стигли до дечјег вртића. Када стигну, вероватно ће бити предузете одређене мере. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 14:42) - MichaelHax [нерегистровани]

cialis generico online bu.y.c.ia.l.i.s.o.nl.i.n.e

cialisvie.com tadalafil 5mg generic
cialis uk price http://cialisvie.com/
cialis from canada http://cialisvie.com/#cialis-prices
cialis without a doctors prescription in usa
buy cialis with no prescription