Морава носи смеће

Колико смо као друштво немарни када је реч о заштити животне средине и одлагању смећа можда се најјасније види у данима када нарасту нивои великих река. Тада реке из приобаља и притока покупе сво смеће које неодговорни бацају. Ових дана и Велика Морава кроз Поморавље са собом носи велике количине ђубрета.

Док они који воле реке снимају и на друшвене мреже каче слике гомиле ђубрета које вода носи, други без имало стида и савести у реку бацају не само пластичну амбалажу и крупан отпад већ и угинуле животиње.

Дивље депоније су и у небрањеном, плавном делу приобаља Велике Мораве који би требало да прихвати вишак воде и спречи изливање реке.

"То затвара проток воде. Баца читаво село, а било коме да напоменеш, постајеш му животни непријатељ", каже Славко Николић, мештанин Крушара.

Велика Морава протиче кроз 12 општина у Србији ,а на читавој дужини од 185 километара, ситуација је слична. Оно што не однесе река, када падне водостај остаће на растињу крај корита да нас опомене колико смо природу угрозили.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. јун 2019, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Nemar,nemar

I neodgovornost kosta Srbiju silne novce.Zamilimo koliko bi se novaca ustedilo i moglo uloziti u druge svrhe ,recimo zdravstvo,skolstvo ,pa i u povecanje standarda ,a koje se trose za saniranje divljih odlagalista ,otpada po rijekama ,javnim povrsinama,a o utecaju na okolinu,da se ine govori.U Sloveniji,Njemackoj,toga nema.