Акумулација Ћелије од наплавина заштићена мрежама

Велике количине смећа протеклих дана слиле су се и у акумулационо језеро Ћелије, са кога се водом за пиће снабдева 120.000 грађана Расинског округа. Захваљући искуству од претходних година, брзом акцијом крушевачког Водовода и Рибочуварске службе спречене су веће еколошке последице.

Дивље депоније у приобаљу горњег тока реке Расине, на подручју бруске општине, обилне падавине почетком недеље донеле су у акумулацију Ћелије. Грање и пластика прекрили су површину језера у кланцу.

"Желим да кажем да водоснабдевање ни једног тренутка није било угрожено за све кориснике који користе нашу воду за пиће", наглашава Саша Антић, директор санитарне заштите ЈКП "Водовод" Крушевац. "Ми смо одреаговали, поставили да импровизовану заштитну баријеру на површини језера Ћелије и на тај начин успели да зауставимо све оно што се налази на површини, а што личи на чврсти отпад органског и неорганског порекла."

"Србијаводе" допремиле су плутајућу завесу. Уз помоћ рибочуварске службе Расина 70 м овог заклона биће постављено као додатна заштита.

"Ми смо први који видимо сва лоша дешавања на језеру Ћелије јер пратимо 24 сата", каже Бојан Сремчевић,  директор Рибарског подручја Расина. "Рибочуварска служба жели да језеро Ћеије буде заиста на завидном нивоу, да буде једно од најбољих у Србији али видите у каккву смо ситуацију дошли. Долазимо сваке године, и морамо ставити тачку на ово."

Превентивним мерама на уређењу речних токова, уклањању депонија и оштријом казненом политиком према загађивачим , слика би се донекле изменила набоље.

Својеврсну еколошку катастрофу језеро је преживело 2014. године када се у њега слило 500.000 кубних метара отпада. Колико га је у овом тренутку знаће се када ниво воде опадне и почне чишћење језера.

Захваљујући јавним радовима које крушевачки Водовод пуну деценију спроводи уз подршку Републике и локалне самоуправе, са површине језера и његовог приобаља годишње се прикупи око 250.000 кубика разног отпада.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. јун 2019, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Детаљна форензичка анализа ђубрета!

Може се са сигурношћу утврдити чије је ђубре! Јесте скупо, али, кад се утврди, тај да плати истрагу!