Златна архитектура Пирота

У пиротској галерији "Чедомир Крстић" отворена је изложба "Златна архитектура Пирота". Техником интервенције на фотографији аутор изложбе Мирко Станимировић нагласио је процес вредновања наслеђене архитектуре и њене заштите.

Културно наслеђе није обновљив ресурс. Управо то је и био мотив Мирка Станимировића, професора Архитектонског факултета у Нишу, да Пироћанцима на другачији начин представи здања поред којих живе, али често не обраћају пажњу на њих.

"Моја порука је да је наше наслеђе веома вредно, да га поштујемо, да треба да наставимо оно што су некадашњи мајстори изузетно добро радили, а то је да креативно прерађују узорне принципе", каже проф.др Мирко Станимировић, аутор изложбе.

Златна архитектура Пирота, приказује двадесет објеката различите намене. Овакви радови доприносе очувању читавих делова града, који су нажалост, често скрнављени нестручним одлукама.

"Ми који живимо овде, заправо нисмо свесни тога, да је наша архитектура, нешто посебно и веома, веома вредно", Елена Васић Петровић, Фондација "Архитекта Александар Радовић". "Не само у размерама нашег града и државе, него генерално у светским и европским размерама."

"На овим просторима, који су такви какви јесу, са бурним историјским дешавањима у прошлости, менталитет људи је изграђен у другом окружењу", сматра Владица Тошић, историчар. "Мало водимо рачуна и о животној средини, али и о културно-историјском наслеђу и о објектима који су итекако били репрезенти у једном тренутку."

Пирот није сачувао аутентично трговачко-занатско језгро у самом центру. Уместо њега, никли су тргови који су грађевински одражавали идеологију средине 20. века. Здања која су остала, део су златне архитектуре Пирота. Уметник их је на оригиналан начин овековечио. Пироћанци их морају сачувати.

број коментара 0 Пошаљи коментар