У Лазаревом граду венчање као из бајке

У Крушевачкој цркви Лазарици, по четврти пут одржано је венчање по узору на српску властелу. "Средњовековно венчање" круна је тродневног "Витешког мегдана у Лазаревом граду" фестивала којим је почела манифестација "Видовдан 2019" посвећена 630. годишњици од Косовског боја.

Лазаричка звона најавила су свечану поворку у средњовековним одорама, коју су предводила деца младенаца из њихових претходних грађанских бракова. Јелена и Слађан одлучили су да први пут стану пред олтар, заветују се на вечну љубав и верност и то по узору на српску властелу.

"Заједно смо три године, али живимо две године заједно и ето решили смо да ту нашу дугогодишњу везу крунишемо баш оваквим браком", каже млада Јелена Милановић, а младожења Слађан Миленковић додаје: "Комплетно како изгледа је нешто много лепо, много лепо и нешто што ће да нам остане дуго у сећању. И нама и деци."

У сватове су поред најближих, дошли радознали Крушевљани и туристи. У гађању јабуке младожењу су одменили стреличали. Захваљујући великом интересовању и из других градова за овакав начин склапања бракова, средњовековно венчање је од скоро део понуде Туристичке организације.

"Прошле године по једном пројекту и конкурсу Наледа и Развојне агенције Србије и Радио Телевизије Србије, град Крушевац је добитник једног лепог признања. То је шампион локалног економског развоја за унапређење културе и туризма управо за ову манифестацију. Наравно да смо оправдали поверење, с обзиром да је велико интересовање за ову манифестацију", каже Сузана Милосављевић, директорка ТО Крушевац.

Младенцима и гостима постављена је и дворска трпеза.После здравице уследило је весеље као некада на двору, уз архаичну музику.

број коментара 0 Пошаљи коментар