Почели шести "Буцини дани"

Александровац Жупски, ове недеље је, не само престоница вина, већ и позоришта. Фестивал "Буцини Дани" посвећен глумцима, а осмишљен пре свега да сачува успомену на драмског писца и критичара Милосава Буцу Мирковића, отворен је шести пут.

"Буцини Дани" који се финансирају искључиво донацијама и новцем из општинског буџета прерасли су у најзначајнији позоришни фестивал у Расинском округу. Карте се резервишу више од месец дана унапред, што показује размере овог догађаја за публику, која је ускраћена за овај сегмент културе.

"Тако да ето усхићење је велико, узбуђење је увек велико, фестивал је велика ствар. У ова тешка времена морамо неговати културу.Кроз овакве манифестације културе ми лечимо заправо наше менталитетске и духовне слабости", Јелена Стајковац, директорка фестивала "Буцини Дани".

"Па чини ми се да је овај фестивал поготову више је једно дружење и да су награде у другом плану. Јер тај ентузијазам на основу ког је настао фестивал тих младих девојака које су покренуле целу општину и подигле фестивал који је већ добио , за који се већ зна и који доводи заиста најбоље представе из земље тај фестивал стварно треба да се подржи. Да га сви ми подржимо", наводи Андреј Шепетковски, члан жирија фестивала.

У фоајеу изложба као увод у позоришну чаролију, омаж дами српског глумишта Светлани Цеци Бојковић, добитници Стеријине награде за животно дело. Са публиком од почетка добри дух фестивала и велики пријатељ Буце Мирковића, Мира Бањац . На позорници у такмичарском делу прва од пет представа које су одабрали селектори "Петријин венац" Атељеа 212.

"Тако да ово су сада јако важне ствари и мислим да позориште мора поново да почне да се гаји баш у малим срединама, да бисмо га некако раширили поново, да не буде стално локализовано на једном месту", сматра глумица Марта Бјелица.

У наредним фестивалским данима следе "Режим љубави", такође "Атељеа 212", "Тартиф" Сомборског и Српског Народног позоришта Нови Сад, "Јами дистрикт", представа рађена у коопродукцији са Битеф театром и "Мала мађарска порнографија" Новосадског позоришта. И низ пратећих програма који ће гостима приближити Буцину чаршију смештену у срцу највећег виногорја Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар