Гоша чека новог власника

Фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке поново ће се наћи на продаји. Постројења ових дана обилазе представници заинтересованих компанија из Србије, али и из других земаља. Судбина некадашњег гиганта биће позната средином наредног месеца.

Док се у Смедеревској Паланци ишекују још један покушај продаје Фабрике шинских возила "Гоша", која је заказана за 19. јул, око стотину некадашњих радника привремено је ангажовано на реконструкцији путничких вагона Србија воза.

"Драго нам је што долазе фирме које се баве истом делатношћу којом се бавимо и ми. Тако да се надамо да ће неко да нас купи да би могли да наставимо да радимо и моје колеге које тренутно нису ту да би почели да радимо поново", каже Милан Вујичић, представник радника у одбору поверилаца.

Иако у стечају, фабрика је, кажу, очувана у целости.

"Машине су у оном стању у ком су остављене. Оне које су биле исправне и даље су исправне. Има неке које су зреле за сервис. Али све је ту. Сачувано је. Ништа није отуђено, ништа није оштећено", наводи Зоран Љубисављевић, последњи технички директор.

Највећа предност Гоше је високостручна радна снага и близина аутопута, међународне пруге и луке. Највећи проблем - недостатак тржишта.

"Очекујемо да ће нас купити озбиљна компанија која има тржиште, јер кључ успеха Гоше је у тржишту. Гоша је престло да функционише зато што није имала тржиште", наводи Аца Митић, стечајни управник.

Међутим, уколико фабрика и добије новог власника и тако се извуче из стечаја, неће бити исплаћени сви повериоци.

"Огромни су дугови Гоше. Они су преко 30 милијарди динара у овом тренутку. Према томе, нећемо моћи да намиримо те дугове. Питање је да ли ћемо намирити и само први исплатни ред", објашњава Аца Митић, стечајни управник.

Гоши још очекују да ће најављена нова продаја бити успешна, како би компанија у којој је некада радило 11.000 запослених, поново изашла на тржиште.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 14. јун 2019, 19:44) - Naroz [нерегистровани]

Ko je odgovoran ?

Ima li odgovornih i ko su za dug od 30.000.000 din? Da se preispitaju zaposleni, mozda su oni taj dug napravili pa se iz obesti obesi covek na radnom mestu. Ovo je eklatantan primer svega sto cini nasu stvarnost u poslednjim decenijama...i...nikom nista... Ponizenje svakog normalnom coveka koji je ista posteno doprineo u zivotu u Srbiji.