Подела помоћи поплављенима у Книћу

Иако се вода није повукла са 40 одсто поплављених обрадивих површина, у Општини Кнић почело је санирање штете. 16 најугроженијијих домаћинстава, из општинског буџета добило је једнократну помоћ у укупном износу од 690 хиљада динара.

Под водом је било више од 1.200 хектара земље, поплављене четрдесет две куће од чега је шеснаест најугроженијијих домаћинстава из општинског буџета, преко Центра за социјални рад добило једнократну помоћ у износу од укупно 690 хиљада динара. Помоћ је добила је и осмочлана породица Миловановић из села Липнице којима је поплављена кућа и помоћне зграде, помоћ у намештају који је донација општине Лапово уручио им је Црвени крст.

 

"Одмах нам је стигла помоћ из Црвеног крста у храни и средствима за хигијену ,такође смо добили новчану помоћ од општине, а данас смо добили и ствари", каже Дијана Миловановић, из Липнице.

"У плану је и дистрибуција беле технике, и даље се трудимо да угроженима дистрибуирамо сва та хигијенска средства која су неопходна за нормално функционисање у домаћинствима", наводи Марко Марковић, директор Црвеног крста у Книћу.

Гружанска породица Тејовић живи од сточарства, страдале су им ливаде, засуте су муљем и наносима од поплава, а стоку треба прехранити, они су од општине добили новчану помоћ за куповину сточне хране.

"Имам овце, козе и краве, намам хране, никакве, то је све уплавило, то је све каљаво", каже Љубивоје Тејовић, из Груже.

Из робних резерви у поплављени Кнић стиже 50 тона кукуруза за помоћ у исхрани стоке, а институти и пољоприредни факултети урадиће анализу земљишта како би помогли пољопривредницима да на поплављеним парцелама засаде културе које би могле да опстану и донесу какав такав приход у овој сезони. Стигло је и 30 тона еуро дизела за грађевинске машине, којима се санира 300 километара путева и седамнаест мостова.

"У току су израде пројеката за водостај, првог, другог и трећег реда, који су дефинитивно и направили проблем и ове бујичне поплаве", наводи Мирослав Николић, председник Општине Кнић.

У току је пописивање штете, која ће према првим проценама премашити годишњи буџет Општине Кнић, а они без чије се помоћи не би могло су Министарство пољопривреде, Путеви Србија и Србија воде.

број коментара 0 Пошаљи коментар