Око две хиљаде учесника на данима планинара у Косјерићу

Дани планинара Срије, највећа манифестација планинарског спорта у нашој земљи, одржана је у Косјерићу. Поред заљубљеника у природу из Србије учествовали су и планинари из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске и Македоније.

Подно планинских масива Маљена и Субјела окупило се око хиљаду планинара. Организовано је пешачење до Црног врха на Дивчибарама и Козомира у дужини од 20 односно 15 километара.

 

"Већ 3 године планинарим са родитељима. Ово ми је треће коло Трекинг лиге Србије", каже Минела Хоџић, из Прибоја.

"Ја сам се определила за велику стазу која је 36 километара са 1550 метара успона", каже Драгана Милановић, из Ниша.

На Данима планинара одржано је и државно првенство у орјентацији као и прво републичко такмичење у планинском трчању за јуниоре и кадете.

"Наш циљ је да што више младих имамо у планинарској организацији јер није циљ да само ми имамо младе већ и сви остали клубови и дрштва у Србији. Ми тренутно у клубу имамо преко 300 деце узраста од 7 до 12 година максимално", наводи Миланка Арсић, организатор скупа, из ПСК "Балкан" Београд.

"Дани планинара су заправо акција у којој се огледа јединство различитости планинарског спорта", каже Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије. "Овде се сусрећу они који се баве пешачењем, планинарењем, планинским трчањем, они који представљају водичку службу, Горску слушбу спасавања."

На Мастер купу Тракинг лиге Србије највише медаља освојили су планинари из нишког клуба Мосор, а у појединачно међу женама, најбоља је била Маја Милосављевић из Крушевца, а златну медаљу у мушкој конкуренцији освојио је Јурица Срејић из Београда.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 19:59) - Витомир [нерегистровани]

Школе и планинарење

Уведимо планинарење у основне школе. То је спорт и начин живота. Планинарење смањује вршњачко насиље у школама