Инфраструктурно уређење Индустрисјке зоне у Параћину

Европска унија преко програма ЕУ ПРО подржава са више од 4.5 милиона евра девет локалних самоуправа за унапређење пословне инфраструктуре. Општина Параћин ће преко овог програма добити близу 300.000 евра за Индустријску зону „Змич"где је 17 инвеститора већ купило земљиште за своје производне погоне.

У индустријској зони "Змич" која се налази између Параћина и Ћуприје од седамнаест инвеститора који су купили земљиште, осам је већ изградило пословне и производне објекте, два објекта се граде. Проширењем капацитета зоне и побољшањем услова пословања у општини се надају и доласку нових инвеститора.

 

"Локација је добра зато што је опремљена инфраструктуром, у локалном је власништву, нема имовинских проблема, лако може да се купе парцеле које нису немају велику цену, може да се добије и без накнаде земљиште у складу са законом ако је реч о великом предузећу и брзо је могуће започети изградњу јер се дозволе брзо и лако добијају", каже Саша Пауновић, председник општине Параћин. "То користе пре свега предузетници, мала и средња предузећа која немају сопствене локације за изградњу."

Средства из програма ЕУ ПРО биће искоришћена за изградњу приступних саобраћајница, канализационе мреже и уличне расвете у делу зоне која још увек није инфраструктурно опремљена. Овај програм који реализује Европска унија има за циљ да допринесе равномернијем економском развоју Србије и повећа конкурентност малих предузећа.

"Сва средства ЕУ ПРО програма се пласирају путем јавних позива и није било лако свим апликантима с обзиром да је велика конкуренција, 99 локалних самоуправа и могу рећи да је општина Параћин предала јако добре предлоге пројеката и због тога је добила подршку", наводи Оливера Костић, менаџерка пројекта ЕУ ПРО.

Из општине за ову годину најављују и изградњу индустријског парка као део зоне "Змич", а према уговору са шведском фирмом „Римастер" и изградњу хале у којој треба да у првој фази буде запослено 300 радника.

број коментара 0 Пошаљи коментар