Ниш: стручњаци о осиромашеном уранијуму

У Нишу се одржава други симпозијуим о последицама бомбардовања наше земље, 1999. године, осиромашеним утранијумом.

Симпозијум је окупио бројне стручњаке из Русије, Грчке, са Малте, из Италије и наравно из наше земље. Изложено је укупно 35 научних радова на ову тему а у правном смислу предњачи Италија где је већ донето 80 правоснажних пресуда према којима породице војника жртава осиромашеног уранијума треба да се обештете. Очекује се још већи напредак, јер медицина свакодневно напредује.

 

„Пре неколико дана употребљена је нова техника, испитивање ДНК и биопсија је недвосмислено показала присуство осиромашеног уранијума код тумора кости", потврдио је Доменико Леђиеро НВО "Опсерваторе милитаре".

 „Скупштина је формирала комисију која утврђује узрочно последичну везу. Ми имамо прелиминарни извештај, да деца рођена после бомбардовања више оболевају од тумора. Кад се утврди та веза онда ми можемо да покренемо поступак. Мото симпозијума је "истином до правде". Ми само истином можемо да дођемо до одштете, и да се што пре уклоне мине, којих још има у неким деловима земље, јер нам оне и даље загађују водотокове", објашњава проф. др Срђан Алексић, организатор.

 

На симпозијуму је промовисана и књига „Године тишине и уранијумски војници" у којима су забележене најбитније ствари и искуства људи који су на било који начин повезани са осиромашеним уранијумуом.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Postovani, ne odustajte

od zapocetog dela, to je pravi put, a drzavi Srbiji je nanesena nevidjena steta i strasna oboljenja, koja su i najavljena od poznavalaca toga zla, koje nam zlikovacki nato posejao po zemlji.