Трансплантација непца у болници у Зрењанину

Осим у специјализованим Kлиничким центрима, први пут је у некој Oпштој болници у Србији урађена трансплантација и реконструкција непца и усне шупљине. Хирурзи Опште болнице "Ђорђе Јовановић" у Зрењанину сада ће редовно примењивати тај комликовани захват.

Педесетосмогодишњи Миливој Марковић из банатског села Боке, први је пацијент коме је у Општој болници у Зрењанину урађена реконструкција дела усне дупље. Након уклањања злоћудног тумора урађена му је трансплантација дела подлактице у врат и усну. Након опоравка, потпуно му се вратила моћ гутања и говора.

"Од када сам дошао у болницу, за пет дана је било све обављено. Оперисан сам и хвала Богу, осећам се добро. Чак сам и два пута оперисан у року од три дана", присећа се Миливој Марковић, механичар из Боке.

За успех операције био је неопходан цео тим стручњака различитих медицинских области.

"Метода подразумева преношење дела ткива са крвним судовима који исхрањују тај део подлактице, реконструише се дефект након уклањања

тумора у устима, а крвни судови се пришивају на крвне судове у врату. Од 8 до 12 сати трају интервенције", објашњава др Дејан Бакић, специјалиста максилофацијалне хирургије.

У међувремену, исти захват примењен је у зрењанинској болници код још неколико пацијената. Следећи изазов за хирурге биће трансплантација коштаног ткива у комплексним операцијама реконструкције главе и врата.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Boze Sveti, podari snage,

znanja i izdrzljivosti i lecnicima i obolelima.