Из језера Ћелије извађено више од хиљаду џакова отпада

Током чишћења језера Ћелије код Крушевца прикупљено је више од хиљаду џакова комуналног отпада. Са тог водозахвата, пијаћом водом снебдева се више од сто двадесет хиљада житеља Расинског округа.

Са десет чамаца, језеро Ћелије чистило је више од седамдесет људи: радници Крушевачког водовода, мештани околних села, риболовци, извиђачи.

"Ово је, пре свега, био апел старијим генерацијама да мало више поведу рачуна о својој околини јер оно што остане иза њих остаће нама", истиче Јована Накић, из Извиђачког одреда "Јастреб" Крушевац. "А нама су више од скупих играчака потребна здрава околина и здрава вода."

"За нас ово језеро значи живот, пре свега пијаћа вода", наглашава Игор Тамбурић, председник МЗ Златари, чији су житељи сакупили 800 врећа флаша и другог отпада из језера.

Комунални отпад са површине језера сакупљали су и радници у оквиру јавних радова Националне службе запошљавања у Крушевцу.

"Са првим поплавним таласом Водовод Крушевац са градом и Сектором за ванредне ситуације поставио је привремену баријеру између два басена, Златарског и Васићког басена", објашњава Влада Милосављевић, директор ЈКП Водовод Крушевац.

"Ово је први пут да и општина Брус учествује у акцији и то је добар пример", каже Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца. "Требало би ово да наставимо и чувамо језеро, јер град Крушевац и околна места немају алтернативу што се воде тиче."

Постављена је и плутајућа завеса на Ћелијском језеру, са циљем да комунални отпад не угрози рад Фабрике воде у Мајдеву.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар