Чарапански дани у Крушевцу

У оквиру Видовданских свечаности, под покровитељством Града, Културни центар Крушевца организовао је "Чарапанске дане" - дводневну манифестацију чији је циљ очување народне традиције и изворног стваралаштва.

Чарапе шарене, заљубљене, бркате, крилате, расцветале које су најмлађи Крушевљани измаштали на креативној радионици, украсиле су центар града.

 

"Зато што су Чарапански дани цртамо да би их изложили, да људи изаберу најлепшу чарапу."

"Чарапани су Крушевљани."

"То је по кнезу Лазару. Када су ишли у битку неки су изули своје опанке да би лакше пришли, да се ништа не би чуло", кажу неки од анкетираних грађана.

Најпознатија прича о надимку Крушевљана потврда је домишљатости Чарапана који кроз бројна КУД и данас, окупљајући младе, негују изворно народно стваралаштво. Након фолклорног наступа на сцени учесници су се првог дана опробали и у заборављеним друштвеним игарама.

"Играли смо се Краљу колико има сати? Ћурка."

"Ајрачкиње барјачкиње, Иде мајка с колодвора, Кликери, Ораси, Детлићи петлићи."

Након Дефилеа КУД-ова и заједничког кола у центру града, Чарапански дани настављени су помоцијом лепоте и разноликости крушевачких села.

"Нама у Културном центру је био циљ да овом манифестацијом покажемо шта је то наше изворно народно стваралаштво. По чему је наш чарапснски дух препознатљив, шта је то што нас издваја од осталих градова, средина. А свакако да то јесте хумор, да то јесте гостопримство, народно изворно стваралаштво, аутентичност и оригиналност наших сеоских средина", каже Виолета Капларевић, дир. Културног центра Крушевац.

У духу Чарапанских дана завршница манифестације обележена је модном ревијом народних ношњи и проглашењем победника такмчења за најлепшу чарапу.

број коментара 0 Пошаљи коментар