Чиста вода у Зрењанину - за две до три недеље?

Зрењанинци петнаест година чекају на решавање проблема неисправне питке воде. Сада је при крају и званични период пробног рада пречистача, а он је два месеца ван функције. Када ће у водоводу највећег банатског града потећи исправна вода?

Оператер система Тибор Пали један је од радника "Синертека" који ужурбано раде на оспобљавању пречистача воде за пиће у Зрењанину.

Након четири месеца пробног рада, погон је у априлу стао због накупљеног муља и нечистоће у филтерима, а од тада се систем чисти и уграђују нови делови, јер су мембране и део опреме трајно оштећени.

"Има нас осморица што смо радници и имамо велике обавезе, ту смо и прековремено, по цео дан. Ове делове који су скинути са старих филтера то чистимо и спремамо за уградњу на нове који стижу", објашњава Тибор Пали.

Витални нови делови система су спремни за уградњу, али не и сва неопходна опрема. Компоненте су благовремено наручене из Француске, али се чека испорука.

"Стигла је извесна опрема, односно најважнији део опреме мембране су стигле на време, док поједини делови нису још стигли, тако да очекујемо за максимално две до три недеље да ћемо моћи да то завршимо и комплетирамо фабрику", Ненад Обрадовић, директор "Синертека".

"Нама добављач каже касниће недељу, две или три, ми то пренесемо градоначелнику и јавности, касни се и онда дође критика", каже Оливер Зевеђи, сувласник "Зилија", "а верујте чисто су објективне околности."

Ових дана истиче и шестомесечни рок пробног рада погона за пречишћавање питке воде, а Зрењанинци након 15 година чекања на исправну воду полако губе стрпљење.

Ја  могу да кажем да ћемо у првој половини јула пустити воду у град и да ћемо тада почети фино штеловање опреме, тако да верујем да до између 15. и 20. јула ћете имати воду за коју ћемо моћи да кажемо да је овде код нас исправна", рекао је Ненад Обрадовић, директор "Синертека".

Чим добијене параметре пречишћене воде потврде све три контролне лабораторије, вода ће бити и званично проглашена исправном за пиће и припрему хране. Фабрика воде у Зрењанину је инвестиција вредна седам милиона евра и градња погона завршена је пре две године.

број коментара 0 Пошаљи коментар