Легат сликара Сотирова у Пироту

На годишњицу смрти академског сликара Слободана Сотирова, у градској галерији у Пироту отворена је изложба његових дела. Сотиров је био професор сликарства на Вишој педагошкој школи у Београду и имао је више од педесет самосталних изложби широм света.

Породица покојног уметника Слободана Сотирова испунила је његову жељу и даривала галерији у његовом родном граду десет слика. Тиме је оформљен легат Слободана Сотирова.

"Он је овде завршио гимназију и прве уметничке кораке је овде направио. Био је везан за Пирот и изложбе је овде правио. Слободан је желео да Пироту поклони слике, нажалост то није дочекао. Ми смо као фамилија решили да испунимо његову жељу", каже уметникова супруга Драгана Сотиров.

Академски сликар Слободан Сотиров познат је широм Европе као уметник који је у својим делима спајао реализам и апстракцију. Његово стваралаштво имало је три фазе.

Директорка галерије "Чедомир Крстић" Радмила Влатковић објашњава да су све његове слике биле прожете израдом портрета:

"С обзиром да је био познат каоп изузетан портретиста и да је урадио више од 600 портрета који су у земљи и иностранству"

Легат уметника Слободана Сотирова један је од четири које чува галерија "Чедомир Крстић" у Пироту. Због недостатка простора, посебно депоа за чување слика, градска управа одобрила је проширење галерије.

број коментара 0 Пошаљи коментар