Жетеоци вредно раде у шабачком крају

Високе температуре погодују жетви. У шабачком крају, принос пшенице је добар, али је квалитет зрна лош. Од рода, пољопривреднике више брине откупна цена хлебног зрна.

Домаће сорте пшенице, боље су родиле од страних хибрида. И поред честих промена времена и велике количине падавина , просечан принос хлебног зрна је око пет тона по хектару.

"Квалитет је ту негде на минимум, пошто су биле велике кише, и она је пшеница после те велике влаге нагло сазрела, ал' опет је негде хектолитар између 75-76, тако да је задовољавајуће опет. Принос је негде измедју пет И седам тона, зависи где је ухватио град, где није. Цене још нема, чујем да се стара пшеница продаје по 23, 24 динарa.', каже Јовица Билотомић из Богосавца.

Киша је умањила квалитет зрна, и допринела развоју корова који отежавају жетву. Принос је знатно мањи на парцелама које пољопривредници нису заштитили од болести.

"Жито је практично изгорело. Ово што имамо жита, ово је супер каква је година, ја сам се надао да ће бити доста лошији принос. Квалитет зрна је углавном јако лош. Не знам у процентима да кажем, али доста зрна је пропало, то је зрно које нема хлеба у себи, брашна, то је зрно за мекиње.", наводи Филип Драгојевић, комбајнер из Шапца.

Пољопривредници у амабарима складиште углавном лошију пешницу коју користе за исхрану стоке, а већину рода предају откупљивачима на чување.

"Хектолитар је исто шарен, од 61 до 76, али колико имамо информације са откупних места, 76 је нека горња граница. Није сјајно, али, биће пшенице за ову годину. Цена је на данашњи дан, око седамнаест динара са ПДВ-ом, очекује се неки пораст, мало је тешко пргонозирати и давати процене", наводи Дарко Симић из ПССС.

На територији града и у три околне општине, пшеницом је засејано око 25.000 хекатра. У току ове седмице, жетва ће бити завршена.

број коментара 0 Пошаљи коментар