Врањски глумци и даље без позоришта

Пре седам година је у подметнутом пожару изгорела зграда врањског позоришта. Од 2014. године периодично је обнављана, а сада су у току завршни грађевински радови.

Рано ујутру 2. јула 2012. године, у пожару је потпуно изгорео кров позоришта, унутрашњост - улаз, бина, фоаје, подрумски део. Обнова је почела две године касније. 

Била је прекинута због коришћења оплатног уља, када је урађена деконтаминација бетонских површина, настављена је реконструкција. За то време глумци су припремали и играли представе на другим сценама.

"Испоставило се да је то био врло плодан период за нас. Недуго после пожара смо сели, скупили се, и направили неки договор да не дозволимо да позоришна уметност престане да постоји у Врању", каже Бојан Јовановић, глумац и уметнички директор позоришта "Бора Станковић".

Учествовали су на многим фестивалима у земљи и иностранству, добијали награде, направили 30 нових представа у Дому Војске и Омладинском културном центру. У матичној згради у току је монтажа сценске механике, опремање сале, постављање акустичног плафона, столарије.

"Други делови су 95%, да кажемо завршени, остало је кречење, бојење, галантерија, санитарија. Електрика је урађена комплетно, сад иде аудио и видео опремање које је директно у вези са трећом фазом, и за опремање сцене", истиче Зоран Јовановић, извођач радова.

"Ово је једно велико градилиште, радовима се назире крај. Најбитније је да радови иду планираном динамиком, и да најкасније до краја године очекујемо, слободно могу да кажем, једну од најсавременијих зграда позоришта на Балкану, са најбољом опремом", каже Ненад Јовић, директор позоришта "Бора Станковић" у Врању.

После завршних радова, следи опремање, а унутрашњост зграде биће прилагођена и најзахтевнијим сценографијама и уметничким изазовима.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар