Општа болница у Крушевцу добила ангио-салу

Пацијенти из Расинског округа са акутним инфарктом миокарда више не морају због лечења и уградње стентова да се шаљу у клиничке центре Ниш, Крагујевац или Београд. У Крушевцу је отворена и потпуно опремљена ангио-сала на Интерном одељењу, а прва операција успешно је изведена.

Болесница којој је била запушена артерија после интервенције добро се осећа. Уградњу стента обавио је професор доктор Владан Вукчевић.

"У принципу кажу да у последњих 50 година није измишљено у медицини ништа што је толико смањило морталитет и инвалидитет становништва као што су то уградње стентова у акутном инфаркту миокарда. Практично оно што је био антибиотик крајем 40-их година, што су биле вакцине почетком овог века,  то су стентови акутног миокарда од пре 20, 25 година. Тако да је ово не велики добитак само за Крушевац него и градове који гравитирају око Крушевца", рекао је проф. др Владан Вукчевић.

"За сада ангио-сала ће радити викендом или како се већ договоримо. Долазиће као и у другим центрима консултанти са стране, искусни професори у овој процедури. Наши млади лекари су већ на едукацији, али да би постали прави интервентни кардиолози треба да прође време и да стекну искуство и знање", истиче Др Весна Стевић Гајић, директорка Опште болнице Крушевац.

На специјализацији је тренутно пет лекара. У опремање ангио-сале поред донатора, 100 милиона динара уложило је и Министарство здравља.

"Болница у Крушевцу има перспективу. Договорили смо се примићемо нове раднике, нове лекаре, нове сестре, дати нове специјализације", наглашава др Златибор Лончар, министар здравља.

У првих 6 месеци у крушевачкој болници отворене су још две операционе сале, офтамолошка и ортопедска, чиме су знатно скраћене листе чекања. До краја године требало би да се заврши пројекат за комплетну реконструкцију ове здравствене установе, а да радови започну већ почетком наредне.број коментара 0 Пошаљи коментар