О лекарима и лечењу на гинекологији у Врању

Докторка Марина Јањић из Врања ради као гинеколог акушер више од тридесет година. Поред посла на Гинеколошком одељењу врањске болнице, бави се научноистраживачким радом и пише. "Пуне руке живота" је њена трећа књига.

Да помогне и усрећи био је њен циљ који је и остварила радом на Гинеколошком одељењу врањске болнице. Примаријус др Марина Јањић помаже женама, а на свет је за три деценије рада донела око три и по хиљаде беба.

"Задовољство које свако од нас, сваки акушер то осећа, а додатно и чини ми се то да нико од нас не може да прође кроз град, а да се сто пута не јави људима, да не види насмејана лица, да не види бебе у колицима", каже Марина Јањић.

"Пуне руке живота" је прва књига у којој је докторка описла како су се жене порађале и лечиле од средњег века до данас и како се развијала гинекологија у Врању. Прво одељење је отворено после другог светског рата, а лекари су долазили из других градова.

"Да су жене овог краја лечене на основу искуства византијске медицине која је допирала преко такозваних књига "лекаруша" и Хиландарског медицинског кодекса, па преко нашег Прохора Пчињског као центра лечења жена у Немањићко време", објашњава Јањићева.

Осим историјата гинекологије, истраживала је и у књизи записала и биографије колега, бабица и медицинског особља. Докторка Јањић више година бави се и научноистраживачким радом и историјом књижевности.

број коментара 0 Пошаљи коментар