На високим температурама храна се брже квари

У летњим месецима неопходан је посебан опрез приликом куповине и припреме лако кварљивих намирница, које - уколико се не чувају на одговарајући начин - могу бити узрок тровања храном.

Млеко и млечни производи на зеленој пијаци у Пироту продају се у затвореном делу, у коме су расхладне витрине и клима-уређаји. Лако кварљивих намирница нема на тезгама, али треба знати да су и воће и поврће осетљиви на високе температуре.

У већим трговинама кажу да се намирнице чувају у складу са правилима, а сваког јутра се контролишу рок трајања и квалитет.

"Ми све лако кварљиве намирнице чувамо у расхладним витринама. Поштујемо прописе које нам је дала инспекција, на којим температурама треба да чувамо лако кварљиве и остале производе. Проверавамо температуре на уређајима и трудимо се да све буде како треба", каже Ивана Живковић, шеф самопослуге.

Стручњаци упозоравању грађане да буду обазриви при куповини намирница у летњим месецима, јер рок трајања није гаранција да је производ исправан. Најосетљивији су млечни производи и месо, посебно пилетина.

"И морамо добро термички да је обрађујемо, а у летњем периоду сигурно треба да избегавају припрему колача, торти, сосева, дресинга за салату од јаја која нису довољно термички обрађена јер у њима може да се нађе бактерија салмонела која може да буде узрок дуготрајних тегоба код људи", објашњава Татјана Видановић, специјалиста хигијене Завода за јавно здравље.

Санитарна инспекција Пиротског округа, контролисала је угоститељске објекте дуж Коридора и они задовољавају хигијенске критеријуме.

број коментара 0 Пошаљи коментар