Проверава се квалитет малина и рад откупних станица у Пчињском округу

Пољопривредна инспекција контролише у Сурдулици квалитет малина и рад откупних станица. Ванредна контрола на терену показала је да откупљивачи раде у складу са прописима, на видним местима истакнуте су цене и услови откупа, а и квалитет призвода је на високом нивоу.

Владимир Стаменковић применио је све агротехничке мере у малињаку који се у околини породичне куће у Масурици простире на 25 ари. Очекивани принос је око 6 тона, задовољан је квалитетом рода, количином воћног шећера и ценом.

"На југу Србије она цена која је највиша ми то добијемо, на време смо исплаћени и што се тиче њих ја засита можда је мало чудно, да ми са хладњачарима ево добро сарађујемо, то је човек који излази у сусрет баш кад су нам улагања у почетку велика", каже Владимир Стаменковић из Масурице.

До откупне станице стижу малине у гајбицама из села у околини Сурдулице, свака са по максимално два килограма. Након мерења, контролише се и квалитет.

"У односу на прошлу, предпрошлу годину, много је боља. Цену одређује тржиште, крајњи купац сви ми остали морамо да се у ланцу усаглашавамо", наводи Мирољуб Миленковић из откупне станице.

Пољопривредна инспекција контролише рад хладњача и откупних станица редовно, сада су и у ванредној контроли, током сезоне брања, на основу Закона о безбедности хране.

"Што се тиче хигијенских услова све је под контролом, редовно се врши контрола, хемијска анализа воде, обавеза сваког откупног места је да истакне радно време, цену производа, класу производа", каже Драгослав Станковић, инспектор пољопривредне инспекције.

Малина из Сурдулице у смрзнутом стању вози се до Власине, и хладњаче капацитета 500 тона. Тамо се складишти и сортира. Прошле године је шест камиона са малином отишло до Немачке.

број коментара 0 Пошаљи коментар