Лесковачки пољопривредници сматрају да је уградња тахографа скупа и непотребна

Од 1. јуна законом је предвиђено да сви камиони преко 3 и по тоне носивости морају да имају тахографе. Нашем Дописништву у Лесковцу обратили су се незадовољни повртари, власници старих камиона који сматрају да им је уградња тахографа велики и непотребан издатак.

У четрнаест пластеника Звонимир Петровић из Доњег Стопања годишње произведе двадесетак тона парадајза, краставаца, паприка и купуса. Некада је ТАМ-овим камионом поврће одвозио у Скопље и Београд, а сада не иде даље од кванташке пијаце у Лесковцу. 

 

Иако је камион стар 37 година никада га није оставио на путу. Ових дана истиче му регистрација, али без тахографа неће проћи технички преглед.:

"Ми не идемо на неке дуге релације где би требало да нам контролишу време вожње. Тахограф за то служи којико ја знам. Мислим да треба да преиспитају ту одлуку, да то стопирају јер та уградња тахографа кошта око 50.000 динара."

У селима у лесковачком крају готово да нема домаћинства без чувеног словеначког "тамића" који са товаром прелази тежину од 3 и по тоне и по новом закону мора да има тахограф. Уградња тахографа и регистрација, кажу незадовољни пољопривредници, коштају више него што вреди сам камион.

"Његова вредност је од 500 до 700 евра. То су камиони 35 до 40 година стари, али су у исправном и возном стању", каже Драган Илић, произвођач из Доње Стопања.

Произвођач из истог села Томислав Савић, додаје: "Да би купио други ауто немам те услове. Негде пређем годишње од 1500 до 2000 километара. Значи то је само до кванташке пијаце и ту по пољу."

У Лесковцу постоје три сервиса за уградњу тахографа и нико није желео пред камеру. У једном сервису су нам рекли да власници старих камиона негодују и да се враћају са техничких прегледа. Од 1.јуна до сада само су у два стара камиона уградили тахографе и то са тешком муком јер фабрички на инструмент табли није предвиђено место за тахограф.

Старих камиона који их добро служе неће се кажу одрећи. За нове новца немају као ни за тахографе, па су зато покренули петицију. Захтев лесковачких повртара да буду ослобођени од уградње тахографа ових дана стиће ће на адресе надлежних државних институција.

број коментара 0 Пошаљи коментар