Задругарство у Клеку

Данас је међународни дан задругарства, а једна од највећих задруга у Банату је у селу Клек код Зрењанина. Имају своје њиве, рибњак и фарму која ради 365 дана годишње.

Дарко Томић је један од 80 запослених у Земљорадничкој задрузи "Агро-Клек", једном од највећих пољопривредних погона у Средњем Банату, где је уз обједињену ратарску производњу и фарма крава од 1100 грла.

"Kао што код куће морамо нормално одржавати, тако мора и овде да се одржава, не сме то да буде запуштено. Обавеза некада има, некад нема", каже Томић.

Земљорадничка задруга у Клеку код Зрењанина постоји дуже од 60 година, у свом саставу однедавно имају и рибњак, али су најбољи резултати у млекарству и свакога дана одавде се испоручи 13 хиљада литара сировог млека. Све што се узгаја на 1200 хектара ораница и њива у служби је сточарства.

"Поред ратарске производње имамо и рибарство и сточарску производњу. Број грла варира од 1050 до 1060 комада, по категоријама то би износило негде 530 музних крава, а остало су јунице у разним кетегоријама", каже Предраг Ћујић, руководилац ратарске производње.

Заокружен циклус производње и рад на фарми не познаје ни празнике, ни летовања, нити слободне дане. Тада не изостају ни резултати.

Душица Топић, из "Агро-Клека" наводи да је у 2018. години та земљорадничка задруга остварила профит од око 600 милиона динара: "Иако смо један од највећих произвођача млека, држава и даље стимулише наш рад и развој."

Земљорадничка задруга "Агро-Клек" уз 15 милиона динара бесповратних средстава добијених од републичке Владе, уложила је додатних 8 милиона динара сопствених средстава за куповину нове механизације.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 06. јул 2019, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

Samo Napred

Svako dobro, živela Srbija!

(петак, 05. јул 2019, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Lepo je čuti da nismo lenji i neradnici, kao što neki govore o ovom narodu. Znamo mi sami da budemo domaćini i bez stranaca.