У општини Пећинци плате изнад просека, мало незапослених

До пре две деценије, Пећинци су били претежно пољопривредна општина, а данас привредни центар са највише улагања по становнику - укупно 700 милиона евра. Незапосленост је међу најнижим у Србији, а зараде у појединим фирмама двоструко веће од просека. Запослено је 7700 људи а на евиденцији тржишта рада посао чека само 750, углавном неквалификованих.

Близина Београда, аеродрома "Никола Тесла" као и ауто-пут Е 70, као део Коридора 10, који пролази кроз Пећинце, кључни су разлози за долазак инвеститора у ову општину.

Само у Шимановцима реализована је половина од укупно 70 гринфилд инвестиција, а индустријска зона у општини простире се на чак 1800 хектара.

Уз повољан географски положај, инвеститоре овде привлачи добра логистика у локалним институцијама са обученим тимовима.

"Имамо брзу и ефикасну општинску администарцију тако да је скраћен тај пут од замисли инвеститора па до реализације самога пројекта. Ми смо били први када је уведена електронска обједињена процедура где смо издали дозволу за чини ми се, пет дана", каже др Дубравка Ковачевић-Суботички, председница СО Пећинци.

Велики успех је, кажу надлежни, што због добре пословне климе они који додју, опстају и шире се. Међу највећим извозницима је швајцарска комапанија "Сика" која је за шест година у погоне инвестирала 12 милиона евра.

"Заиста заједно износимо сваки тај пројекат. У међувремену, ми смо захваљујући добрим резултатима рада инвестирали у још једну фабрику а оно што могу да најавим да смо буквално пре десет дана купили земљиште које је непосредно поред нас", каже Драган Гавриловић, генерални директор "Сика" Србије.

Последњих година овде је отворено 5000 радних места, а за средњошколце уведено дуално образовање.

"Аутоматски су после тога добијали посао, то су трогодишњи и четврогодишњи профили који се тако школују и они су у зависности од тога који су разред, толико дана проводили на пракси. Последњих година, дуално образовање се проширује и на друге компаније тако да смо почели да образујемо профиле не само са Бош", наводи др Дубравка Ковачевић Суботички, председница СО Пећинци.

Грађани кажу да су због инвеститора у Пећинце дошли и бројни Београђани да раде и да им се стандард живота видно поправља.

Ове сезоне, привредници у Пећинцима граде нових 200.000 квадратних метара пословног простора, а у Општини најављују да ће новац инвестирати у путеве и туризам.


 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 10. јул 2019, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Male penzije

Daj te pozitivan odgovor daj te i obrcanje da ce biti bolje pa da jos malo zivim u nadi posle cetiri infarkta mozda mi bude bolje od vasih obecanja volim ovaj srem svim srcem kog imam jako malo koje je jos u funkciji.