Жетеoци вредни у Банату

Почетак жетве у Војводини одувек је сматран најважнијим догађајем, јер то је месец када се обезбеђује хлеб за целу наредну годину. Доласком модерне технологије српови и косе су нестали, али се стари обичаји не заборављају.

У Мужљи поред Зрењанина одржана је по тридесет шести пут манифестација жеталачки дани, а све у славу новог жита и хлеба, као и ранијих година вештину у овом послу опробали су жетеоци из Мађарске, Румуније, Словеније и Србије.

"Ми настављамо да негујемо и на неки начин да одржимо оне обичаје,рецимо ја још као дете памтим пре једно четрдесетак година овако се радило на Мужљанским њивама и на мужљанским ритовима,то покушавамо да спасимо од заборава ,покушавамо на неки начин да дочарамо све оно што је красило жетву и кошење", каже Јожеф Дабо из Мужље.

Жеталачки дани познати су и по богатом жеталачком доручку, јер све екипе на тај начин подсећају на кулинарске традиције из места одакле долазе.

Међу десетинама косаца умеће у овој старој древној вештини показала је и једна дама.

"Ја сам од малих ногу учила да косим мене је мој тата учио док сам овако била мала, па сам ишла у њиву, имала сам малу косицу и он ми је показао како да косим", наводи Дорина Гомбар из Мужље.

И баш као некада, када се у ово доба године одлазило у жетву са мобама и песмом и тако завршавао жеталачки дан, тако је било и овај пут.

Следећи сусрет је заказан већ у наредну суботу у Таванкуту код Суботице.

број коментара 0 Пошаљи коментар