Смањен род лубеница у добричком крају

Добричка села у општини Житорађа, позната по производњи поврћа, ових дана су готово највећи снабдевачи домаћег и регионалног тржишта бостаном. Због неповољних временских прилика берба је каснила десетак дана, произвођачи су задовољни ценом од двадесетак динара по килограму, док је род нешто мањи од очекиваног.

Произвођачи у добричким селима, где се бостан гаји на хиљаду хектара, ових дана су на ногама. Овде се дневно убере на стотине тона лубеница које се испоручују купцима директно или преко кванташке пијаце. Иако цена пада из дана у дан, очекују да ће ипак нешто и зарадити, јер бостана, кажу нема довољно.

"Добром роду и квалитетном бостану и ове године могу да се надају они произвођачи, који су успели да допреме воду до парцела и обезбеде наводњавање, током сушних летњих месеци. Електрификација поља, коју очекују годинама, значајно би олакшала производњу и повећала приносе", каже Саша Јовановић, произвођач бостана из Пејковца.

Иако све што се овде произведе, нађе пут до купаца, велики произвођачи кажу да се већ сада осећа недостатак радне снаге.

"Све је већи број нас младих, који своју будућност видимо и на неком другом месту, иако овде имају готово идеалне услове за производњу хране", истиче Владан Петровић, произвођач бостана из Пејковца.

У Пејковцу ће и ове године, 26. јула бити организована шеста по реду Бостанијада, где ће се, између осталог говорити и о садашњем тренутку, али и о перспективи у производњи бостана, који се овде гаји већ деценијама.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар