Пут важан за опстанак куршумлијских села

Општина Куршумлија једна од најсиромашнијих општина у Србији, годинама је суочена исељавањем становништва са сеоског подручја због лоших услова живота. Да би зауставили миграцију и подстакли повратак на ове просторе, локална самоуправа је ове године у путеве уложила више од 150 милиона динара, што је четвртина општинског буџета.

До кућа Ераковића у Растелици код Куршумлије годинама се није могло доћи без теренских возила. Изградња пута обрадовала је мештане.

"Да је ово било, ово сад што се ради, пре 20- 25 година, овде би имало сигурно минимум пет, шест кућа, ако не и десет. Све је ово доста закаснило, омладина отишла", каже Радиша Ераковић из села Растелица.

"И сада има засада малина, купина и вишње у селима, али је транспорт до хладњача отежан због лиших услова и лошег пута", наводи Радован Ераковић.

Природна богатства пружају добар потенцијал за развој овог краја па се горштаци, који овде живе надају да ће њихови већ заборављени програми, привући инвеститоре и вратити младост.

"Ту је програм за генетски центар за козе, програм за рибњак у Требињској реци, програм за баште, стакленике, пластенике, са термалном водом из Лукова", наводи Ђорђе Ераковић.

Економски интерес задржао би многе на овом простору, највише оне који су у туризму већ започели сопствени бизнис, јер оближња Луковска бања нуди велике могућности за бржи развој овог краја.

"Развојем бање, изградњом хотела почео је и приватни смештај да се гради. Тако можемо слободно да кажемо да данас има 240 регистрованих постеља, тако да и ту наши мештани, поред тога што раде у хотелу имају додатни приход од приватног смештаја'', наводи Горан Стевановић, председник Месне заједнице Луково.

"Ми око 150 милиона издвајамо за уређење и асфалтирање од тога на локалне и некатегорисане око 20- 25 милиона. Имамо и помоћ државе, задовољни смо, али је стварно толико велика површина да никад није довољно средстава", каже Родољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Држава је помогла са стотину милиона динара али до 92 села куршумлијске општине води 800 километара локалних некатегорисаних путева које треба уредити.

број коментара 0 Пошаљи коментар